Muslera chytil Ghaně dvě penalty, Uruguay postupuje dál

02.07.2010 22:05

Podruhé na turnaji musely rozhodnout pokutové kopy. Po základní hrací době byl stav mezi Uruguay a Ghanou 1:1, nic na tom nezměnilo ani prodloužení, proto přišly na řadu penalty, které Urugay se štěstím vyhrála 4:2 a proto postupuje do semifinále, kde se utká výběrem Holandska.

Obě země pochopitelně cítily obrovskou příležitost na proniknutí mezi nejlepší čtyřku světa. Oba týmy ze začátku hrály velmi opatrně a každý se snažil neudělat výraznější chybu, která by mohla ohrozit postup do dalších vyřazovacích bojů. Začátek tak podle očekávání přinesl opatrný fotbal bez výraznějších šancí.

Uruguay působila přeci jenom aktivněji a její hráči to dávali najevo. Nejprve Suárez zkoušel vystřelit z velkého úhlu, ale gólman Kingson žádné komplikace nepřipustil a míč bez problémů lapil. A pak v 18. minutě vystřelil Cavani po centru Forlána a od hrudi Mensaha se míč odrazil směrem na bránu Ghany. Gólman Kingson byl však v pohotovosti a bez problémů zasáhnul.

Své šanci si dokázali vytvořit i fotbalisté Ghany a to když nejprve když po centru Muntariho hlavičkoval nepřesně Vorsah a o chvíli později vzal míč Kevin-Prince Boateng, na hranici šestnáctky přihrál Gyanovi, který jen o pár centimetrů minul levou tyčku Muslerovy brány.

Ghano to nabudilo a pokračovala ve svých útočných pokusech. Píše se 55. minuta a Sulley Muntari zkouší střelu z nějakých 35 metrů, která po překvapení všech končí v síti! Ghana se tak ujímá vedení 1:0.

Jenže Uruguay ukázala že to s postupem myslí opravdu vážně. Paintsil fauloval Fucila a Jihoameričané tak kopali přímý kop. Ten si vzal na starosti kanonýr Diego Forlán a dokázal skórovat! Brankář Kingson si na míč ani nesáhnul. Uruguay tak srovnává na 1:1

Ve druhém poločasu však mohli jít Afričané opět do vedení. Muslera neudržel střelu Gyana a nabídnul Muntarimu možnost dorážky. Ale obránce Pereira nakonec zasáhnul včas.

Do konce základní hrací doby se toho už moc nepřihodilo a tak přichází na řadu prodloužení. Některým hráčům už viditelně docházely síly a proto zápas už neměl takové tempo.

Ale přišla 124. minuta a Ghana se málem ujala vedení. Rozhodnout mohl Boateng, jeho hlavička ale postrádala přesnost. V samotném závěru se pak děly pořádné věci. Po řadě střel zahrál na brankové čáře očividně rukou Suárez a viděl červenou kartu. Rozhodčí pochopitelně odpískal penaltu. Penalty se ujal Asamoah Gyan, jenže neudržel nervy na uzdě a trefil břevno!

Hrdinou penaltového rozstřelu se stal uruguayský brankář Muslera, který lapil hned dvě penalty Ghany. Kapitán afrického výběru Mensah i Adiyah své šance promarnily a přiblížili tak Uruguay k postupu. Jako poslední se k pokutovému kopu postavil Abreu, který se nemýlil a Uruguay tak porazila Ghanu 4:2.

 

 

Uruguay: Fernando Muslera, Maximiliano Pereira, Diego Lugano (38. Andrés Scotti), Mauricio Victorino, Jorge Fucile, Diego Pérez, Egidio Arévalo, Alvaro Fernández (46. Nicolás Lodeiro), Diego Forlán, Edinson Cavani (75. Sebastián Abreu), Luis Suárez

 

Ghana: Richard Kingson, John Paintsil, Isaac Vorsah, John Mensah, Hans Sarpei, Anthony Annan, Samuel Inkoom (74. Stephen Appiah), Kwadwo Asamoah, Kevin-Prince Boateng, Sulley Muntari (88. Dominic Adiyiah), Asamoah Gyan

Rozhodčí: Benquerenca - kardinál, Miranda (všichni Portugalsko)
Diváci: 84,017

 

Zpět
TOPlist